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Best of Month March 2017
  
Following are a dozen questions answered by the
engineering staff as part of the NFSA's Expert of the Day
(EOD) member assistance program being brought forward
as the "Best of March 2017."  If you have a question for the
NFSA EOD (and you are an NFSA member), send your
question to eod@nfsa.org and the EOD will get back to you.
  
It should be noted that the following are the opinions of the
NFSA Engineering Department staff, generated as
members of the relevant NFPA technical committees and
through our general experience in writing and interpreting
codes and standards.  They have not been processed as
formal interpretations in accordance with the NFPA
Regulations Governing Committee Projects and should
therefore not be considered, nor relied upon, as the official
positions of the NFPA or its Committees.  Unless otherwise
noted the most recent published edition of the standard
referenced was used.
 
Question 1 - Use of Bulb and Link Sprinklers in the
Same Compartment
 
Is it acceptable to replace a sprinkler having a glass bulb
element with a sprinkler having a fusible link element?

Answer: The answer is "yes" it is acceptable to replace a
sprinkler having a glass bulb element with a sprinkler having
a fusible link element, as long as, the operating element has
the same thermal sensitivity. Thermal sensitivity refers to
the reaction time of the sprinkler in fire conditions of the
element (quick response vs standard response). In other
words, a quick response sprinkler with a soldered fusible
link may replace a quick response sprinkler with a glass
bulb and vice versa. Both types of quick response
sprinklers will have similar thermal sensitivity.

NFPA 25-2017 identifies required characteristics for
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replacement sprinklers in section 5.4.1.2, which reads as
follows:

"5.4.1.2* Replacement sprinklers shall have the proper
characteristics for the application intended, which include
the following:

(1) Style
(2) Orifice size and K-factor
(3) Temperature rating
(4) Coating, if any
(5) Deflector type (e.g., upright, pendent, sidewall)
(6) Design requirements"

Note that these characteristics do not include the operating
element type. However, NFPA 25, section 5.4.1.4 identifies
that special and quick response sprinklers as defined by
NFPA 13 shall be replaced with sprinklers of the same
orifice size, temperature range, thermal response
characteristics and K-factor. Definitions for quick response
and special response sprinklers are found in NFPA 13-
2016, sections 3.6.4.8 and 3.6.4.10, respectively.

Similarly, NFPA 13-2016, section 8.3.3.2 identifies that
where quick response sprinklers are installed within a
compartment al sprinklers shall be quick response unless
permitted by section 8.3.3.3, 8.3.3.4 or 8.3.3.5. These
exceptions apply when there are no quick response
sprinklers in the temperature range required, when in-rack
sprinklers are used, and for sprinklers having both quick
response and standard response listings for different
coverage areas.
 
Question 2 - Annual Testing of Foam Systems

Are foam systems required to have a full flow test
conducted annually?

Answer: There is no requirement to flow foam continuously
from the nozzles during the annual operational test required
by NFPA 25-2017, section 11.3. Flow of water is sufficient to
verify what is required by section 11.3, e.g. the valve(s)
is(are) open, there are no obstructions, the nozzles are
properly oriented (pointed correctly), operating pressure is
sufficient, and so on. This was somewhat clarified by annex
language that was added in the 2014 edition of NFPA 25
(see A.11.3(2)), which refers to a "water only flow test". It
was further clarified by the addition of section 11.3.2.4 in the
2017 edition, which states "It shall be permissible to test the
full flow discharge from foam-water deluge systems using
water only in lieu of foam."
Testing of foam concentration is, as always, required.
 
Question 3 - Storage Tank Capacity Reduction
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Is it permitted to reduce the size (storage volume) of a
ground storage tank supplying water to a fire pump below
the fire protection demand for a warehouse if an automatic
filling connection is used?

Answer: The answer to this question is "yes, this provision
was clarified in the 2013 edition of NFPA 22." A tank sized
at less than the system demand with a fire pump would be
classified as a break tank per NFPA 22-2013, section 3.3.1.
NFPA 22 defines a break tank as a tank providing suction to
a fire pump whose capacity is less than the fire protection
demand (flow rate times flow duration). Tanks are sized in
accordance with either section 4.1.4 or section 4.1.5.

Section 4.1.4 states, "A tank shall be sized so that the
stored supply plus reliable automatic refill shall be sufficient
to meet the demand placed upon it for the design duration."
Section 4.1.5 states, a break tank shall be sized for a
minimum duration of 15 minutes with the fire pump
operating at 150 percent of rated capacity." For tanks
having capacity of 30 minutes or less of supply additional
requirement are imposed per section 14.5.3. Thus, the tank
is permitted to be sized smaller than the volume required
by multiplying the fire protection demand times the
duration.  
 
Question 4 - Loss of Fluid in Glass Bulb Sprinklers
What would cause the loss of fluid in glass bulb sprinklers?

Answer: There can be several causes for the loss of fluid
in a glass bulb such as damage during shipment, handling
and installation in the field. From a manufacturing
standpoint, UL adopted a revision into its sprinkler
standards in 2003 to require glass bulb integrity testing after
the sprinkler has been fully assembled and subjected to the
production leakage test. This requirement became effective
September 26, 2004.
This was also addressed in NFPA 25-2017 under section
5.2.1.1.1(4), which states:

"5.2.1.1.1 Any sprinkler that shows signs of any of the
following shall be replaced:
(1) Leakage
(2) Corrosion detrimental to sprinkler performance
(3) Physical Damage
(4) Loss of fluid in the glass bulb responsive element
(5) Loading detrimental to sprinkler performance
(6) Paint other than that applied by the sprinkler
manufacturer"
 
It is also advisable to contact the sprinkler manufacturer
regarding such issues.
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Question 5 - Sprinkler Protection in Interstitial Spaces
Containing Wood Trusses

Do interstitial spaces between floors of a residential
building containing open web wood joists/trusses attached
directly or within 1 in. to 6 in. of the ceiling need to be
protected with sprinklers? If yes, can sprinklers be omitted
per NFPA-2016, section 8.15.1.2.5?

Answer: This answer to the first question is "yes," these
spaced are considered combustible concealed spaces.
Sprinklers are required to be provided unless an exception
is identified in section 8.15.1.2 based on the specific
conditions. NFPA 13-2016, section 8.15.1.1 requires
sprinklers in concealed spaces of exposed combustible
construction (such as open web trusses) unless one of the
conditions cited in sections 8.15.1.2.1 through 8.15.1.2.18
allow the omission of sprinklers. Sprinklers would be
required since this concealed space does not meet one of
these exceptions identified in sections 8.15.1.2.1 through
8.15.1.2.18.

The answer to the second question is "no." NFPA 13,
section 8.15.1.2.5 would not apply to concealed spaces
consisting of open wood trusses. Section 8.15.1.2.5 only
applies to spaces formed by wood joists or other solid
member construction. Nearly all the allowances to omit
sprinklers in combustible concealed spaces require that the
structural members be constructed of solid construction
such as wood joists or composite wood joist for
compartmentation purposes. Open wood trusses are not
solid and these allowances to omit sprinklers do not apply.
One notable exception is section 8.15.1.2.7 which allows
sprinklers to be omitted from combustible concealed
spaces where the entire space is filled with noncombustible
insulation
 
Question 6 - Fire Flow and Sprinkler Demand

Would the fire flow and the sprinkler demand for a
warehouse having an ESFR sprinkler system and private
fire hydrants supplied by the same fire pump be required to
be added together?
For this building, a fire flow of 1,937.5 gpm has been
determined. The sprinkler system demand is estimated at
1,750 gpm using k=16.8 ESFR sprinklers with a 250 gpm
hose allowance. In this case, would a total water demand of
3, 687.5 gpm (1,937.5 plus 1,750 = 3,687.5 gpm) be
required?

Answer: The answer is "no". The 2015 IFC, Section B105.3
requires the greater of the sprinkler system with hose
stream or the required fire flow. The 2015 NFPA 1 Fire



Code, Section 18.4.5.4, specifically states, "....the fire flow
demand and the fire sprinkler system demand shall not be
required to be added together. The water supply shall be
capable of delivering the larger of the individual demands".
As noted in the two national fire codes above, it is not the
intent to add the sprinkler demand and fire flow demand
together, only the greater of the two are used for building
fire flow.
 
Question 7 - Retroactive Backflow Preventer
Requirements  

Would a backflow prevention assembly be required to be
added to existing systems when old alarm valves or dry
pipe valves are replaced?

Answer: The answer to your question is "it depends."
NFPA 13 does not require the installation of backflow
assemblies; however, the backflow preventer may be
required by the building code, plumbing code, health code,
water purveyor, or other document." If a new backflow
prevention assembly is to be installed in an existing
system, it must follow the installation requirements of NFPA
13-2016 including 8.17.4.5.2, which states the following for
retroactive installations. 

"When backflow prevention devices are to be retroactively
installed on existing systems, a thorough hydraulic analysis,
including revised hydraulic calculations, new fire flow data,
and all necessary system modifications to accommodate
the additional friction loss, shall be completed as a part of
the installation."

Question 8 - Sprinkler Protection in Elevator Machine
Rooms

Do current editions of NFPA 13 allow facilities to omit
sprinkler protection in elevator machine rooms? If so, what
are the appropriate code and section references?

Answer:The answer is "yes". Beginning in the 2013 edition
of NFPA 13, language was added to allow sprinklers to be
omitted from such spaces if the machine room meets
certain conditions. In both the 2016 and 2013 editions of
NFPA 13, the requirement allowing sprinklers to be omitted
from elevator machine rooms is found in section 8.15.5.3.
This section states that sprinklers are not required in
elevator machine rooms installed in accordance with NFPA
101 or applicable building code where the following
conditions are met:

1) the machine room is dedicated to elevator equipment
only,
2) the machine room is equipped with smoke detectors in



accordance with NFPA 72,
3) the machine room has a fire resistance rating as
specified by building code,
4) the machine room is not used for storage, and
5) the elevator machinery is not of hydraulic type.
 
Question 9 - Protection of Balconies and Projections

Would a balcony that is within the footprint of the overall
roof line of a structure and is enclosed on three sides be
considered a "projection" in accordance with NFPA 13-
2010, section 8.15.7?

Answer: The answer to this questions is "yes". The
requirements of NFPA 13-2010, section 8.15.7 apply to
exterior roofs, overhangs, balconies and eaves
constructed of combustible materials or having combustible
storage and of sufficient size to allow heat accumulation.
Section 8.15.7.1 requires sprinklers to be installed under
"exterior roofs, canopies, porte-cocheres, balconies, decks
or similar obstructions exceeding 4 feet in width" unless
specifically omitted by sections 8.15.7.2, 8.15.7.3 or
8.15.7.4.

Section 8.15.7.2 and 8.15.7.3 allow sprinklers to be omitted
if either the projection is constructed of noncombustible,
limited-combustible construction or fire retardant-treated
wood as defined by NFPA 703 or in the scenario where it is
of combustible construction provided the exposed finish is
noncombustible, limited-combustible or fire retardant-
treated wood as defined by NFPA 703.

Section 8.15.7.4 allows for exterior exit corridors to omit
sprinklers provided the walls are at least 50% open when
the corridor is entirely noncombustible.
Therefore, sprinkler protection would be required for the
arrangement described if the overhead projection is over 4
feet in width and constructed of combustible construction
with combustible finishes section 8.15.7.2 or 8.15.7.3.
 
Question 10 - Class I and III Hose Valves on
Intermediate or Primary Landings

Would hose valves be required on intermediate or primary
floor landings in accordance with NFPA 14-2013 edition?
 
Answer: NFPA 14-2013, section 7.3.2 identifies that 2 1/2 in.
hose valves are required on the primary floor landings.
However, section 7.3.2.1 permits these hose valves to be
located on the highest intermediate landings if approved by
the AHJ. This allows for consistency with the IBC-2012
requirements, which are specified in the reverse order. IBC,
section 905.4 requires 2 1/2 in. hose valves on the
intermediate landing unless approved by the AHJ. If IBC-



2012 is applicable, then the base requirement would be to
locate the hose valves on the intermediate landing since
the Building Code requirement would supersede the NFPA
14 requirements. However, it is advised to discuss the
requirements and preferences with the AHJ since the
requirement could be reasonably argued based on either
set of requirements and the valves should be located
where the fire department prefers them.
 
 
Question 11 -  K=4.2 Sprinklers and Corrosion
Resistant Pipe

Does piping with a certain corrosion resistance ratio (CRR)
qualify as corrosion resistant pipe allowing K=4.2 sprinklers
to installed on dry pipe system in a light hazard occupancy
as described in NFPA 13-2016 section 8.3.4.4?
 
Answer: The answer to your question is "no," the intent of
section 8.3.4.4 is to require an inherently corrosion resistant
piping material or internally galvanized steel". The CRR
provides a relative index based entirely on the pipe wall
thickness at the first exposed thread compared to the
thickness of the first exposed thread for Schedule 40 steel
pipe. It does not relate to any inherent corrosion resistance
in the material nor does it reflect the effectiveness of
applied coatings. In this case, it was the committee's intent
to require sprinkler piping that is inherently resistant to
common corrosion to reduce the possibility of oxidation
and scale that could potentially interfere with the operation
of a small orifice sprinkler.
 
A related question dealing with coated pipe was addressed
in NFSA e-TechNotes, #249, September 12, 2012:
 
TN #249, Question 3 - Small Orifice Sprinklers and
Corrosion Resistant Pipe

Section 8.3.4.3 of NFPA 13 allows K-4.2 sprinklers to be
used in dry systems protecting light hazard occupancies
when the piping is corrosion resistant or internally
galvanized. Specifically, you have asked if pipe with MIC
treatments or coatings meet this requirement.
Answer. No. MIC treatments or coatings protect the pipe
from a specific type of corrosion, but concerns about pipe
scale due to other forms of corrosion, namely oxidation, still
exist with these pipes. In order to use the small orifice
sprinklers, the committee intends the pipe to be copper,
brass, nickel, stainless steel, galvanized steel or some
other product that is corrosion resistant. The committee
would also accept CPVC if it was used in accordance with
a listing that allowed dry system use. By using the term
"corrosion resistant", the committee is trying to keep the
options open for contractors to balance cost issues with



availability. The committee did not want to create a list of
acceptable pipes because there is always the possibility
that they miss a product that would be acceptable. This
type of "performance based" language is a direction that
codes and standards are headed in and will be more
prevalent in the future.

Question 12 - ESFR Sprinkler Shift Along a Branchline

Would NFPA 13-2016, section 8.12.2.2.3 permitting an ESFR
sprinkler to be moved up to 12 inches along a branch line
apply when an ESFR sprinkler installed too close to a 2-inch
angle iron structural truss brace? The same condition
applies at the adjacent branch line on the opposite side of
the truss, which has a similar conflict with another brace.
The adjacent branch lines located near the middle of the
bays do not encounter similar obstructions due to these
structural braces. Do adjacent branch lines need to be
changed to conform with 8.12.2.2.3(2)?
 
Answer: The answer to the first question is "yes, if the
three conditions of NFPA 13-2016, section 8.12.2.2.3 are
met." The sprinkler is permitted to be moved up to 12
inches and the coverage area of the moved sprinkler is
permitted to be 110 square feet, if the average "actual"
coverage area per sprinkler is less than the maximum (100
sq ft) and the spacing between sprinklers does not exceed
12 feet. The third condition allowing the relocation of the
sprinkler is addressed by the second question.

As described, the situation involves three consecutive
sprinklers along a branch line between truss bays. The two
sprinklers located near the trusses are obstructed by
braces while the sprinkler at the center of the bay is not
obstructed. The sprinklers near the trusses would be
permitted to shift due to the obstructions created by the
braces. However, the spacing of sprinklers would need to
be within the minimum and maximum permitted spacing per
sprinkler and the "actual" average protection area per
sprinkler must be less than or equal to 100 sq ft. The
spacing per sprinkler is permitted to increase from 10 ft to
11 ft (or 11 ft to 12 ft, etc.) resulting in a protection area of
coverage of 110 sq ft. For this shift to be permitted, the
spacing of the sprinkler near the center of the bay will need
to be reduced such that the coverage area is less 100 sq ft
and the actual average is less than or equal to 100 sq ft.

The answer to the second question regarding adjacent bran
lines is yes. Refer to the examples in Figure A.8.12.2.2.3.
The shift will ensure uniform spacing near structural
members and consistency in the coverage.
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